Avui: 09:00-20:30 h 937894433 610212229 610212229
Temps de lectura 2 min.

Realitat. Els anticonceptius orals són un dels mètodes anticonceptius més utilitzats per les dones. Al tractar-se d’un tractament de llarga durada, s’ha de fer un seguiment especials dels seus efectes secundaris. Entre d’altres, la fotosensibilitat, és un dels més freqüents.

Existeixen dos tipus d’anticonceptius orals: els que combinen diferents hormones i aquells que només contenen un tipus d’hormona. Quin tipus és el que has de prendre, t’ho haurà d’indicar el teu ginecòleg/a.

Com dèiem, un dels efectes secundaris és la fotosensibilitat provocada pels estrògens i progestàgens, principis actius dels anticonceptius orals. Tot i que cal indicar que és un efecte secundari que també té altres medicaments.

COM ES PRESENTA LA FOTOSENSIBILITAT A LA TEVA PELL

La sensibilitat al sol es presenta de diferents maneres, però sempre després de l’exposició al sol de manera directa o indirecta. Veiem les més comunes:

  • Hiperpigmentacions: un augment exagerat del color de la pell, amb l’aparició de marques a la pell com peques o lunars, entre altres.
  • Urticària solar: es presenten erupcions vermelles en forma de faves i picor.
  • Fotosensibilització: enrogiment de la pell que pot anar acompanyat de picor i descamació.
  • Erupcions poliformes a la llum: en els casos més greus, pot aparèixer una erupció de forma molt característica, amb ampolles, principalment a la pell del coll i l’escot.

En el cas dels anticonceptius orals, la conseqüència més habitual és la hiperpigmentació, és a dir, un augment en la producció de melanina a les zones més sensibles (el front, les galtes i el llavi superior). Això es tradueix en una taca o enfosquiment de la pell a la zona afectada.

FOTOPROTECCIÓ PER EVITAR ELS EFECTES DE LA SENSIBILITAT AL SOL

Evitar els efectes de la fotosensibilitat és fàcil i ho tens a l’abast de la mà. Només has de demanar a la teva farmàcia un bon fotoprotector solar que t’ajudi a cuidar de la teva pell de l’exposició a la llum del sol.

Moltes dones no tenen instaurat a la seva rutina l’ús d’un fotoprotector facial perquè temen les textures d’aquest tipus de productes i el seu ús queda relegat a quan van a la platja o a la piscina.

Però com en altres productes de cosmètica facial, el secret està en trobar el tipus de fotoprotector que més s’adequa a la teva pell. A continuació, et diem què has de tenir en compte segons el teu tipus de pell.

  • Pell mixta/grasa i/o amb imperfeccions: has de buscar un protector solar amb textures oil-free, gel, aquoses, lleugeres i sense agents seboreguladors i matificadors.
  • Pell seca: en aquest cas, demana un solar amb textura crema, amb fases grasses per aportar un extra de nutrició i hidratació.
  • Pell sensible o reactiva: si tens aquest tipus de pell, demana un solar de fórmula mineral amb elevat SPF+.
  • Pell madura: per a pells madures, el millor és un protector amb actius antioxidants i reparadors de la pell.
  • Pell amb hiperpigmentació: per aquest tipus de pell, l’ideal és un solar específic amb SPF+, anti UVA, antioxidants i actius il·luminadors o amb color per unificar el to.

Recorda que a la farmàcia pots trobar el millor consell sobre com protegir la teva pell de manera adequada. Pregunta al teu farmacèutic!

Escriu un comentari

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s'apliquen la Política de Privadesa de Google i els Termes de servei.
*Camps obligatoris